Jag hoppas att sommaren hittills varit god för er och skall fortsätta att vara det några veckor till. Själv är jag åter efter ett par stillsamma veckor till skogs, med vila och bad och tid att tänka och reflektera över sådant som man kanske inte riktigt hinner med när det är full fart i veckorna.

Idag, onsdag, så startar den arabiskspråkiga gudstjänsten igen kl. 18.00 och varje onsdag framöver. Så sakteliga kommer alla våra verksamheter att komma igång här i början på hösten och om allt vill sig väl kanske vi får göra en del nytt också. Men, än råder det en viss somrig och vilsam känsla kvar hos många och låt oss insupa det sista av årets sommar innan allt börjar på allvar igen.

Några söndagar till så kommer det att vara virtuella sommarkyrkan via församlingens Facebook som gäller. Av någon anledning så fungerade 4G ovanligt långsamt denna sommar där jag var, så det var hopplöst långsamt att ladda upp söndagarnas andakter, varav de senaste två var en förskräcklig internet-upplevelse där pastorn for runt i skog och byggd för att hitta en bra uppkoppling (därav de något ”oregelbundna” starttiderna, i synnerhet för att kunna se de båda senaste avsnitten).

Men, nu på söndag skall det fungera som vanligt kl. 11.00 med Virtuella sommarkyrkan!

Veckans program för Högdalskyrkan:

Onsdag 3 kl. 18.00 Arabiskspråkig gudstjänst. Saoud Bahhi. Kärlekens kör. Tomas Issa. Kyrkkaffe.

Söndag 7 kl. 11.00 Den virtuella sommarkyrkan. Cai Berger håller andakt via församlingens Facebook-sida https://www.facebook.com/hogdalskyrkan

Hur mycket sommar, varmt och skönt det på ett sätt ändå är så vet vi också att vi lever i en orolig värld, höga konfliktnivåer, ökande kriminalitet och våld, krig, oro för livsmedelsförsörjning, inflation och kommande energipriser i sen höst och vinter.

Sverige går till val i höst där var och en av oss som har rösträtt kommer att behöva tänka till över vilket av de två regeringsalternativ vi tror bäst kommer att kunna hantera dessa svåra frågor på kort och lång sikt.

Kanske känner just du att det är uppgivet, kanske är du hoppfull, kanske känner du ilska – vad vi än bär på för tankar, känslor eller vilket val vi gör den 11:e september i år, så behöver vi inse att det kommer att ta tid att se förändringar på de stora frågor vi kanske bekymrar oss för.

Samtidigt så behöver vi hitta ett sätt att finna lugnet, tålamodet att ta oss igenom den tid som är nu och begynnelsen till att göra det ligger i att förtrösta på Gud!

Kung David skriver en psalm om att förtrösta på Gud allt medan hans fiender förföljer honom. I psalmen är det människor som angriper David och Guds folk, men dessa fiender han beskriver kan också var de omständigheter vi lever under, som kanske en människa skapade, men som vuxit sig större och mer komplicerat än dess början.

David hade många svåra uppgifter att hantera. Ibland har vi det också, svårigheter som kanske kan kännas som en fiende och för att finna lugnet, sinnesron och energin att ta tag i det vi har framför oss – då är förtröstan på Gud en stor, stor styrka i vårt liv:

”Förbarma dig, Gud, jag är förföljd. ständigt utsatt för angrepp. Fienderna förföljer mig ständigt, många angriper mig och ser ner på mig. När jag är rädd förtröstar jag på dig. På Gud – jag prisar hans ord – på Gud förtröstar jag och är inte rädd. Vad kan dödliga göra mig då?” – Psaltaren 56:2-5

Med de orden vill jag önska er Guds frid inför veckan som kommer,