v.14 – Veckan i Högdalskyrkan

Vänner i Högdalskyrkan, 

Påsken står för dörren och vi närmar oss den största högtiden i kyrkan, när vi får minnas att Jesus gav sitt liv för alla människor och fira att vi får leva för alltid med Jesus när vi tror på honom – tack vare att han uppstod från de döda. 

Den här veckans tema i kyrkan är när Jesus rider in i Jerusalem och kallas för ”Vägen till korset”. Nu på söndag inleds det vi kallar för ”Stilla veckan”, som leder fram till påskhelgens händelser. Att Jesus rider in på en åsna är antagligen en av de vanligaste målade skildringarna från hans liv och det var en mycket stark symbolisk handling på den tiden.

Att han valde att rida in på en åsna var givet då profetorden hade sagt att Messias skulle göra så, men det gjorde det till en mycket stark handling för alla som såg den hända eller hörde att den hänt – ty, många, många hade hört om honom, många hade sett Jesus gärningar och Matteus skriver i sitt evangelium att det blev stor uppståndelse i hela staden när Jesus red in på åsnan – Matteusevangeliet 21:10 

Eftersom det var tiden för den judiska påsken så hade mängder med judar från den kända världen samlats i staden och många av dessa undrade vem Jesus var och de fick många svar – inte minst att han var ”profeten Jesus från Nasaret”. Säkert hörde de också att många trodde Jesus var deras efterlängtade Messias. Det var inte konstigt fariséer sa till Jesus att han skulle få tyst på sina lärjungar när de ropade ut att Jesus var den väntade konungen, den Messias deras folk väntat på så länge, då de inte kunde tåla den idén att Jesus kunde vara Messias. 

Jesus svarar dem att om lärjungarna skulle tiga så skulle stenarna ropa ut samma budskap. Det är en påminnelse även till oss att vi inte skall tiga, utan istället ropa ut budskapet om Jesus: 

”Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett: Välsignad är han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden.” – Lukasevangeliet 19:37, 38

Veckan i Högdalskyrkan:

Onsdag 6 kl. 18.00 Arabiskspråkig gudstjänst. Cai Berger. Kärlekens kör. Kyrkkaffe. 

Söndag 10 kl. 11.00 Gudstjänst. Cai Berger. Committed Souls. Manfred Hulebo. Kyrkkaffe.  

Ett tips redan nu är att ni alla bokar in onsdag kväll den 20 april. Den kvällen blir det en kortare andakt med sång och bön i kyrkan och efteråt så ordnar vi tillsammans ett fint knytkalas i kyrkans nedervåning. Mer information kommer när den 20/4 närmar sig! 

Med de orden så önskar jag er Guds rika välsignelse för veckan,

Cai